Godziny otwarcia: 8:00 - 16:00
882 468 260

Ożywienie innowacji w rolnictwie w zakresie ochrony nasion i upraw

Dodano: 16.04.2020

 Ożywienie innowacji w rolnictwie w zakresie ochrony nasion i upraw



W ciągu ostatnich 70 lat innowacje w zakresie nasion, nawozów i środków ochrony roślin zmieniły rynek rolny i zmieniły życie miliardów . Obecnie każdy rolnik w USA karmi 164 osoby, w porównaniu z 19 w 1940 roku. W Indiach roczna produkcja pszenicy wzrosła z 10 milionów ton w latach 60. do 73 milionów ton w 2006 roku. Ogólnie globalna wydajność rolnictwa wzrosła ponad dwukrotnie.

Jednak w ostatnich latach tempo innowacji wśród dużych firm produkujących środki produkcji rolnej produkujących nasiona i środki ochrony roślin znacznie się spowolniło. To problem, i to nie tylko dla tych firm: dalsze innowacje są absolutnie niezbędne, jeśli rolnicy mają wyżywić szybko rosnącą populację na świecie, jednocześnie borykając się z ciągłą utratą gruntów ornych, rosnącym popytem na bardziej zrównoważoną żywność oraz zagrożenie zmianami klimatu.

Odkrywanie przyczyn spowolnienia nie wymaga wiele wysiłku: środowisko regulacyjne uległo zaostrzeniu, narastają obawy dotyczące bezpieczeństwa osobistego i środowiskowego, a koszty badań i rozwoju znacznie wzrosły.

Jeśli przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją rolną mają pomóc w zaspokojeniu rosnącego popytu na żywność i zachować konkurencyjność w stosunku do nowych przedsiębiorstw napędzanych cyfrowo, które wkraczają na rynek, muszą zerwać z tradycyjnymi modelami innowacji i szybko przyspieszyć prace nad rozwojem produktów. Będzie to wymagało rygorystycznej uwagi na potrzeby klientów, programu badawczo-rozwojowego o dużej koncentracji, szybkiej cyfryzacji, otwartości na współpracę wewnętrzną i zewnętrzną oraz prawdziwie innowacyjnej kultury w całej organizacji.

CROP WYZWANIA

Od początku lat 90. firmy produkujące produkty rolne wprowadziły szereg innowacyjnych nasion, pestycydów i herbicydów, które od tego czasu zmieniły sposób uprawy naszej żywności. Pierwsza genetycznie zmodyfikowana uprawa, pomidor Flavr Savr, trafiła na rynek w 1994 r., A wkrótce potem liczne genetycznie zmodyfikowane odmiany kukurydzy, ziemniaków i bawełny. Innowacje w środkach ochrony roślin również rosły w latach 90. XX wieku; Syngenta Amistar (Azoxystrobin), wprowadzony w 1997 r., Jest nadal najbardziej dochodowym środkiem grzybobójczym na świecie. (Patrz załącznik 1.)

 


Jednak od tego czasu tempo innowacji znacznie spadło. Przyczyny spowolnienia są dobrze znane, ale trudne do przezwyciężenia: wysokie koszty, przede wszystkim koszty opracowania produktu w coraz bardziej restrykcyjnym otoczeniu regulacyjnym; zmiany preferencji konsumentów; oraz zwiększoną złożoność innowacji nowej generacji. Liczba aktywnych składników w nowych środkach ochrony roślin gwałtownie spadła, z ponad 30 w 2000 r. Do znacznie poniżej 20 w 2018 r. (Zob. Załącznik 2). Tymczasem liczba zgłoszonych patentów na nowe nasiona i cechy osiągnęła szczyt w 2012 r., ale i one spadły od tego czasu.

 


W rezultacie firmy zajmujące się produkcją rolną koncentrują się głównie na wprowadzaniu stopniowych ulepszeń do istniejących technologii, w tym na przykład opracowywanie nowych zestawionych cech kukurydzy, soi i bawełny, a także nowej plazmy zarodkowej poprzez sekwencjonowanie genów i innowacje hodowlane. Najnowsze środki ochrony roślin to przeważnie przeformułowania dawnych związków.

Firmy produkcyjne nadal prowadzą oczywiście badania dotyczące nasion, cech i chemicznej ochrony upraw. Podczas gdy przeszkody naukowe i regulacyjne są wciąż wysokie, wiele obszarów oferuje potencjał przełomowych innowacji. Przykłady obejmują:

- Odporne na choroby cechy genetycznie zmodyfikowane (GM). Opracowywanie nasion o nowych cechach odpornych na choroby jest bardzo złożone, i chociaż inwestycje są znaczne, a kilka programów jest w toku, żadna skuteczna cecha odporności na choroby nie jest jeszcze dostępna na rynku.

- Cechy wyjściowe GM. Pomimo naukowej złożoności tych wysiłków firmy zajmujące się produkcją rolną nadal badają sposoby na zwiększenie plonów dzięki genetycznie zmodyfikowanym i rodzimym cechom produkcji. Jak dotąd jednak poczyniono jedynie ograniczone postępy. Oprócz znaczenia rozwijania nowych cech wyjściowych w zwiększaniu wydajności rolnictwa, sukces w tym zakresie - na przykład w postaci znacznie zwiększonych plonów lub dalszej ochrony zasobów - znacznie posunąłby się w kierunku zwiększenia akceptacji przez konsumentów nasion modyfikowanych genetycznie.

- Pszenica hybrydowa. Pierwsza generacja nasion hybrydowej pszenicy odniosła ograniczony sukces komercyjny, ponieważ jak dotąd wzrost wydajności był zbyt niski, aby uzasadnić złożoność i koszt wysiłku. Firmy nadal badają tę potencjalnie cenną okazję, ale nie dokonano żadnych prawdziwych przełomów. Nowe podejścia genetyczne pewnego dnia mogą pokonać tę przeszkodę.

- Nowe aktywne składniki do ochrony upraw. Liczba aktywnych składników w późnym etapie rozwoju drastycznie spadła z powodu wzrostu kosztów badań i rozwoju, spowodowanego wyższymi kosztami regulacyjnymi i testami w terenie, a także rosnącą złożonością naukową.

- Herbicydowy tryb działania w ochronie upraw. Żaden nowy sposób działania - sposób, w jaki herbicyd wpływa na roślinę - zaprojektowany w celu przezwyciężenia rosnącej odporności chwastów na istniejące herbicydy, nie został wprowadzony na rynek od prawie 30 lat. Badania są w toku, ale prawdopodobieństwo znalezienia nowych trybów, a tym samym otwarcia pola dla rozwoju nowych aktywnych składników ukierunkowanych na nich w przyszłości, wydaje się niskie, a niewielu kandydatów jest w przygotowaniu.

Podczas gdy niektórzy uważają, że ostatnia fala konsolidacji w branży może wspierać nowe innowacje, ponieważ firmy produkujące surowce zyskują szersze możliwości, inni (w tym niektóre organy regulacyjne antymonopolowe) obawiają się, że większa siła rynkowa może faktycznie powstrzymać innowacje. Tymczasem przełomowe innowacje w dużej mierze przeniosły się na cyfrową i precyzyjną przestrzeń rolniczą, w tym automatyzację gospodarstw i podejmowanie decyzji na podstawie danych, aby umożliwić precyzyjne zastosowanie nakładów rolnych.

PERSPEKTYWY NA PRZYSZŁOŚĆ

Aby przenieść nacisk z powrotem na innowacje o dużym wpływie, firmy produkcyjne muszą pogodzić się z czterema kluczowymi trendami mającymi wpływ na cały przemysł rolniczy.

Zmieniające się zapotrzebowanie konsumentów. Zmiany popytu konsumpcyjnego i ograniczenia regulacyjne już zmuszają rolników do poszukiwania nowych sposobów trwałego zwiększania plonów. Konsumenci oczekują lepszej, zdrowszej i bardziej przejrzystej żywności, trendu, który wpływa na cały łańcuch wartości w rolnictwie. Jednocześnie organy regulacyjne wymagają od rolników produkcji żywności przy użyciu mniejszej ilości zasobów i mniej szkodliwego wpływu na środowisko.

Rolnicy muszą sprostać tym wymaganiom, jednocześnie utrzymując niskie koszty żywności. Firmy zależne muszą zapewnić środki, aby to zrobić. To nie jest łatwe zadanie. Coraz bardziej rygorystyczne przepisy ograniczają rodzaje nasion i środków ochrony roślin, z których rolnicy mogą korzystać, podobnie jak wiele szkodników i chwastów staje się odpornych na stare produkty, przez co opracowanie alternatyw jest znacznie pilniejsze. W rezultacie presja na dostawców materiałów wejściowych, aby dostarczali szeroki zakres innowacji, wzrośnie dopiero w nadchodzącej dekadzie.

Rosnące wyzwania dzięki nowym technologiom nasion i upraw. Firmy zajmujące się produkcją rolną pracują nad szeregiem technologii, które mają znaczny potencjał w zakresie dostarczania innowacji, których potrzebują rolnicy. Każdy z nich wiąże się jednak z wyzwaniami, na co wskazują poniższe przykłady.

- Technologie edycji genów, przede wszystkim metody CRISPR / Cas, mogą potencjalnie zapewnić prawdziwy przełom w tworzeniu nowych cech różnych upraw, ale jest mało prawdopodobne, aby osiągnęły pełny potencjał rynkowy, o ile nie zostaną poluzowane przepisy dotyczące ich stosowania. UE sklasyfikowała już rośliny zmodyfikowane genetycznie jako organizmy zmodyfikowane genetycznie i istnieje ryzyko, że inne kraje pójdą w ślady UE.

- Interferencja RNA, technologia pozwalająca na tłumienie określonych genów w organizmie docelowym, oferuje możliwość przezwyciężenia problemu odporności na chwasty i szkodniki oraz zaawansowanego zarządzania szkodnikami. Ponieważ jednak żaden produkt wykorzystujący tę technologię nie odniósł prawdziwego sukcesu na rynku, początkowe emocje nieco się spłaszczyły w ciągu ostatnich kilku lat.

- Technologie mikrobiomów, wykorzystanie naturalnych organizmów, takich jak bakterie, drożdże i grzyby w celu wzmocnienia systemów roślinnych i korzeniowych, są bardzo obiecujące. Jednak ich wysoki stopień złożoności ogranicza obecnie przypadki użycia i sukcesy. Postępy w technologii komputerowej mogą pomóc w generowaniu dalszych postępów w tej dziedzinie.

Rosnące wykorzystanie technologii spoza sektora rolnictwa. Szereg technologii spoza tradycyjnego sektora rolnego zyskuje na popularności wśród rolników. Chociaż postęp w dziedzinie automatyzacji od dawna ma wpływ na transformację rolnictwa, te nowe technologie będą miały zasadnicze znaczenie dla zwiększenia wydajności rolnictwa przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia nawozów, środków ochrony roślin oraz zasobów naturalnych i ludzkich. Obejmują one dalszą automatyzację istniejącego sprzętu, nowe typy precyzyjnego sprzętu (takie jak czujniki, drony i maszyny natryskowe) oraz nowe roboty do odchwaszczania i zbioru.

Równie obiecujące, że rolnicy i firmy wspierające zbierają teraz ogromne ilości danych i używają potężnych narzędzi analitycznych, aby uzyskać nowe informacje. Precyzyjne zastosowania rolnicze zapewnią rolnikom znacznie większą przejrzystość warunków glebowych, uprawnych i atmosferycznych oraz konkretne, dostosowane zalecenia dotyczące tego, jak i kiedy sadzić i zbierać plony oraz kiedy i gdzie stosować określone ilości produktów wejściowych.

Podobnie firmy zajmujące się produkcją materiałów wejściowych, a także inne podmioty z branży rolniczej, chcą zapewnić rolnikom zintegrowane i spersonalizowane rozwiązania cyfrowe w celu poprawy ich działalności. Uwzględniając specyficzne dla klienta informacje na temat działalności gospodarstwa, agronomii, klimatu, warunków lokalnych itp., Mogą one zapewnić rolnikowi wartość wykraczającą poza produkty sprzedawane przez te firmy.

Rosnąca konkurencja ze strony nowych uczestników i zwinnych startupów. Dzięki zmianom popytu konsumpcyjnego, pojawieniu się kilku nowych technologii oraz rosnącej atrakcyjności rynku rolnego, różnorodne zwinne startupy i nowi konkurenci spoza tradycyjnego sektora rolnego wzrosły, aby konkurować z dużymi firmami produkującymi produkty rolne.

Wykorzystując własną wiedzę specjalistyczną w takich obszarach, jak użyteczność konsumenta, biotechnologia, robotyka i analiza danych, aby stawić czoła wyzwaniom, przed którymi stoi branża, liczne tak zwane firmy agtech wykorzystują sprawne techniki opracowywania produktów i nowe metody pracy, aby skupić się na konkretnych wyzwania i szybko wprowadzać swoje innowacje na rynek. W rezultacie grożą one konkurowaniem dużych graczy z branży rolniczej na kilku obszarach.

Inwestycje w te młode firmy zajmujące się technologią rolniczą gwałtownie wzrosły w ostatnich latach, przy czym firmy te otrzymują coraz większą część finansowania. (Patrz załącznik 3.) Rośnie również liczba przejęć w sektorze. Dla przykładu, Blue River Technology, która wykorzystuje wizję komputerową i sztuczną inteligencję do nakładania środków ochrony roślin dla poszczególnych roślin, została zakupiona przez John Deere w 2017 roku za 305 milionów dolarów, jedną z największych transakcji agtech w ostatnie pięć lat.

 


Kilka dużych firm technologicznych również zaczęło uważnie przyglądać się rolnictwu, wykorzystując swoje kompetencje w zakresie infrastruktury technologicznej skierowanej do konsumentów i analizy danych. Na przykład platforma decyzyjna Watson firmy IBM dla rolnictwa analizuje informacje zebrane przez czujniki w terenie wraz z pogodą i innymi danymi w celu optymalizacji operacji na farmie. Podobnie FarmBeats, platforma Microsoft IoT dla rolnictwa, zbiera i analizuje dane z czujników, kamer i dronów. Podczas gdy firmom tym brakuje głębokiego doświadczenia agronomicznego i dostępu do plantatorów tradycyjnych graczy, ich osiągnięcia w zakłócaniu działania innych branż, w tym handlu detalicznego, transportu, podróży i usług finansowych, powinny być sygnałem alarmowym dla całego sektora rolnego.

ODNOWIENIE INNOWACJI

Wyzwania naukowe i regulacyjne, przed którymi stoją gracze z dużymi nakładami, utrudniają im zaspokojenie popytu na nowe innowacje w rolnictwie - nawet jeśli wzrost szybko zmieniających się rywali tylko zwiększa presję, z którą się borykają. Jeśli mniejsze, zwinniejsze firmy agtech mogą wypełnić lukę innowacyjną na dużą skalę - oferując bardziej skuteczne i wydajne produkty i usługi zaprojektowane na potrzeby indywidualnych klientów - mają duże szanse, przynajmniej w niektórych obszarach, na uzyskanie przewagi nad dużymi tradycyjnymi firmami.

W rzeczywistości niektórzy analitycy rynkowi oczekują, że zaledwie dwie z dziesięciu najlepszych firm produkujących produkty rolne pozostaną w czołówce graczy za dziesięć lat. Jeśli duzi gracze mają uniknąć tego losu, muszą teraz zmienić swój model badań i rozwoju. Aby to zrobić, muszą przestrzegać pięciu nakazów.

Rozwiązywanie rzeczywistych problemów klientów

Gracze od dawna podchodzili do swoich wysiłków innowacyjnych - oraz marketingu i sprzedaży - z punktu widzenia produktu. To musi się zmienić. Zamiast tego firmy muszą stawiać klientów na pierwszym miejscu. Powinny także rozszerzyć swoje portfolio produktów nasiennych i środków ochrony roślin o usługi, które można dostosować do indywidualnych potrzeb klientów i które zapewniają wyraźnie pozytywne wyniki.

Opracowywanie takich rozwiązań stało się jeszcze ważniejsze, ponieważ konsumenci i organy regulacyjne oczekują, że ich żywność będzie uprawiana w bardziej zrównoważony sposób, wykorzystując mniej środków, które duże firmy rolnicze już dawno sprzedały. Firmy muszą więc wytwarzać i promować produkty, usługi i metody wspierające zrównoważone rolnictwo, w tym nasiona odporne na szkodniki, które mogą tolerować zmieniające się warunki środowiskowe oraz nowe rozwiązania w zakresie rolnictwa cyfrowego, które mogą jeszcze bardziej ograniczyć zużycie środków produkcji. Muszą także sprzedawać zintegrowane pakiety produktów zaprojektowane z myślą o konkretnych potrzebach klientów.

Aby lepiej zrozumieć te potrzeby, gracze muszą bezpośrednio współpracować z rolnikami i współpracować z nimi przy opracowywaniu nowych produktów i usług cyfrowych. Jednocześnie będą musieli znaleźć właściwą równowagę między dostosowaniem a potrzebą opracowania produktów i rozwiązań, które mogą zostać znormalizowane w szerokim gronie klientów, aby wygenerować jak największą wartość.

Skoncentruj zasoby na możliwościach o najwyższej wartości

 
Firmy zajmujące się nakładami muszą nauczyć się odpowiednio ustalać priorytety w swoich działaniach badawczo-rozwojowych, a następnie przydzielać zasoby finansowe i talenty potrzebne do możliwości o najwyższej wartości. Zasoby badawczo-rozwojowe muszą być skoncentrowane na sprostaniu największym wyzwaniom, przed którymi stoją producenci, a nie na utrzymaniu firmowych silosów badań nad dziedzictwem. Może to wymagać przeniesienia znacznych zasobów z dala od niektórych programów popularnych wewnętrznie, które nie stanowią już wartości dodanej. Może to również wymagać zmian w obecnych mechanizmach zarządzania B + R i procesach decyzyjnych.

Zrównoważyć wewnętrzne wysiłki badawczo-rozwojowe z innowacjami zewnętrznymi


Firmy produkcyjne nie mogą już sobie pozwolić na poleganie wyłącznie na własnych organizacjach badawczo-rozwojowych w zakresie najbardziej obiecujących innowacji - szczególnie w obszarach poza ich tradycyjnymi kompetencjami. Zamiast tego muszą wzbogacić swoje badania innowacji, współpracując z cyfrowymi startupami i innymi wyspecjalizowanymi firmami. Zewnętrzny ekosystem startupów biotechnologicznych i technologii rolniczych nie jest tak bogaty jak np. Przemysł farmaceutyczny, ale szybko nabiera rozpędu. 

Aby skorzystać, firmy zajmujące się nakładami powinny rozważyć partnerstwo z podmiotami zewnętrznymi w celu podzielenia kosztów i ryzyka innowacji. Taka współpraca pozwoli im wykorzystać brakującą wiedzę i możliwości innowacyjne. Firmy powinny rozważyć kilka opcji, w tym partnerstwa na rzecz rozwoju kodeksu z równymi, oferty mające na celu pomoc mniejszym firmom w finansowaniu badań w określonych dziedzinach oraz współpracę z uniwersytetami, instytucjami rządowymi i organizacjami pozarządowymi.

Podczas gdy duże przedsiębiorstwa prawdopodobnie będą nadal finansować własne innowacje wewnętrznie, powinny również inwestować w obiecujące młode firmy za pomocą modeli finansowania specyficznych dla innowacji, takich jak wewnętrzne korporacyjne jednostki venture capital. Sukces będzie wymagał poświęcenia zasobów potrzebnych do skutecznego poszukiwania możliwości zewnętrznych i nowych technologii oraz wdrożenia procesów umożliwiających szybkie przejście do korzystania z nich.

Prowadź kulturę innowacji w całej firmie

W obecnym otoczeniu nie jest już do zaakceptowania, aby firmy produkcyjne wstrzymywały wysiłki innowacyjne w ramach funkcji badawczo-rozwojowej. Teraz cała firma musi być innowacyjna, wspierać zorientowaną na klienta, zewnętrznie zorientowaną kulturę innowacji oraz chęć szybkiego wprowadzania na rynek nowych produktów i usług oraz szybkiego upadku. Współpraca międzyfunkcyjna poza badaniami i rozwojem jest niezbędna, aby umożliwić płynną interakcję między działem badań i rozwoju, próbami w terenie i funkcjami regulacyjnymi. Również organizacje marketingowe i handlowe muszą myśleć i działać innowacyjnie, opracowując nowe sposoby lepszego zrozumienia potrzeb klientów i tworząc zintegrowane rozwiązania, aby im sprostać.

Myśl i działaj cyfrowo

Cyfryzacja jest dziś rzeczywistością w rolnictwie. Jeśli duże firmy wejściowe mają nadążyć za nowymi podmiotami i sprostać wymaganiom rolników, organów regulacyjnych i konsumentów, muszą zbudować nowe funkcje obejmujące wiele funkcji w zakresie danych, analiz i technologii cyfrowej. Utrzymanie oddzielnych jednostek cyfrowych lub centrów doskonałości może dodatkowo ograniczyć ich wysiłki cyfrowe. Cała firma musi myśleć cyfrowo, aby zmaksymalizować swój potencjał innowacyjny.

ZOSTAŃ KOLEJNYM LIDEREM INNOWACJI

Duże firmy zajmujące się produkcją rolną stoją w obliczu trudnej przyszłości ze znaczącymi wyzwaniami w zakresie badań i rozwoju, coraz bardziej restrykcyjnym otoczeniem regulacyjnym i atakiem rywali spoza tradycyjnego sektora rolnego. W tym coraz bardziej konkurencyjnym środowisku biznesowym zwycięzcy będą dominować głównie ze względu na ich zdolność do innowacji.

Przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją rolną mądrze byłoby wdrożyć te pięć imperatywów w kontekście starannie uzasadnionego, realistycznego kierunku strategicznego. Aby odnieść sukces w tym wysiłku, firmy muszą doskonale rozumieć swoje ambicje w zakresie badań i rozwoju oraz muszą ustalić wykonalne priorytety, które są w pełni zgodne z tą strategią.

Warunki w sektorze rolnym zmieniają się szybko. Firmy zajmujące się nakładami muszą działać szybko i zacząć już teraz.

 

Zapoznaj się z pozostałymi aktualnościami »

Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies.

Korzystanie z witryny polskieskladyrolne.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
Więcej informacji można znaleźć w Regulaminie strony.

Akceptuję Regulamin